Noorderlicht in IJsland

In 2020 was ik 25 jaar in dienst bij mijn werkgever. Dat werd door hun beloond met een leuke bonus. Ik had die natuurlijk kunnen besteden aan een nieuwe Full frame camera en/of objectieven, maar ik wilde liever herinneringen maken. Een fotografiebestemming op mijn bucket list was al jaren het Noorderlicht in IJsland zien, dus ik wilde in oktober daar naar toe met een begeleide groepsreis verzorgd door Fotografie-reizen.nl. Helaas gooide Covid roet in het eten en kon ik uiteindelijk pas afgelopen maart deze reis maken. IJsland liep gelukkig voorop in de versoepelen van de Covid regels en ik zou alleen een negatieve test voor vertrek nodig hebben. Maar 3 weken voor vertrek werden alle regels opgeschort, dus zelfs die negatieve test was niet eens meer nodig. Toch voelde het wel gek om na 2 jaar “niks te mogen” weer in een vol vliegtuig te zitten (daar moest je nog wel een mondkapje op) en in IJsland het “oude” leven weer te kunnen leven.

Dag 1

Nadat we als groep op Schiphol bij elkaar waren gekomen en hadden ingecheckt, was het wachten op het boarden. Helaas was het vliegtuig wat vertraagd dus we gingen een uurtje later dan gepland de lucht in. Dat gaf ons wel de mogelijkheid om elkaar alvast te leren kennen, immers we waren allemaal onbekenden voor elkaar. Na een rustige vlucht moesten we nog wel een extra rondje maken voordat we konden landen op IJsland vanwege een sneeuwbui boven het vliegveld.

Na aankomst was het wachten op de bagage en konden we naar de busjes lopen waar de 2e begeleider al op ons stond te wachten. Omdat we zo laat waren konden we het geplande programma niet meer volgen en gingen we rechtstreeks naar het hotel. Daar werd ik ingedeeld met een andere deelnemer, waarmee ik de rest van de reis de kamer mee zou delen. Geen idee hoe ze het voor elkaar hebben gekregen, Mark en ik konden het prima met elkaar vinden en voor zover ik weet waren ook de andere “koppels” goed uitgekozen. Na het eten kregen we uitleg over het fotograferen van het Noorderlicht en konden we in het donker oefenen op de parkeerplaats. Tot opeens het Noorderlicht vaag zichtbaar werd. Toen zijn we snel naar een donkere plek buiten het stadje gereden en kregen we een fantastisch spektakel te zien. Het Noorderlicht was zelfs zo sterk dat het ook met het blote oog goed te zien was. 2 uur lang konden we ervan genieten en hebben we vele foto’s gemaakt. Omdat het Noorderlicht zo sterk en langdurig was, konden we gelukkig ook er gewoon met het blote oog van genieten, een ervaring die eigenlijk niet op de gevoelige plaat is vast te leggen. Voor ons was de reis hiermee eigenlijk al geslaagd en zou de rest alleen maar een bonus zijn (al hoopten we natuurlijk wel dat het Noorderlicht nog eens zichtbaar zou zijn).

Dag 2

We werden wakker met storm en regen!! Hierdoor gedwongen hebben Ron en Ilona (de 2 begeleiders annex chauffeurs) “busocratisch” besloten om naar het min of meer beschutte Reykjavik te gaan (normaal staat dat gepland op de laatste dag) in plaats van de zwavelpoelen en Kerid krater. In de stad parkeerden we bij de Hallgrimskirkja en gingen we eerst een plan de campagne maken in een leuk koffietentje.  We zijn daarna in groepjes de stad in gegaan om te proberen een aantal bezienswaardigheden (oa. de Sun voyager, het Harpa operagebouw, de regenboogstraat en diverse graffiti) te fotograferen. Door de harde wind en regen werd dit een hele uitdaging en na 2 uurtjes waren we dan ook allemaal doorweekt en blij dat we weer konden opdrogen tijdens de lunch. Daar hoorden we dat ook veel wegen waren afgesloten en dat we zeer waarschijnlijk niet bij het geplande hotel konden komen. Door Ron en Ilona werd dus druk gebeld met het hoofdkantoor en werd er een alternatief hotel geboekt in Reykjavik. Moesten we alleen nog een activiteit voor de middag vinden. We kwamen uiteindelijk uit op het Perlan museum, waar we meer te weten konden komen over IJsland, het Noorderlicht en zelfs in een kunstmatige gletsjergrot konden lopen.

Dag 3

Het weer was een stuk beter dus we konden het oorspronkelijke programma vervolgen. We moesten nu wel eerst een stuk verder rijden om bij de Strokkur geiser te komen, dus we vertrokken vroeg. Rond 10 uur kwamen we aan bij de geiser en het was nog rustig, dus we hadden alle ruimte om foto’s van de geiser te maken. Daarna reden we naar de vlakbij gelegen Gullfoss waterval.  Omdat er een dikke laag sneeuw en ijs lag, konden we niet op het lagere uitkijkplatform vlakbij de waterval komen, maar van bovenaf konden we het watergeweld ook prima vastleggen. Na een korte lunch, belegde broodjes uit een supermarkt, zijn we ’s middags naar 2 andere watervallen gereden, Faxafoss en Urridafoss. In het hotel kregen na het avondeten een presentatie over onze reis, over camera instellingen en compositie tips.

Dag 4

Weer vroeg in de busjes, 7 uur, om naar het zwarte strand Reynisfjara te gaan om daar met zonsopgang te fotograferen. Helaas gooide een fikse hagelbui roet in het eten, maar daarna konden we nog genoeg mooie foto’s maken. Hierna reden naar Dyrholaey. Eerst hebben we aan de kust de brekende golven gefotografeerd. Daarna zijn we naar de top van de kliffen gereden naar de vuurtoren en de bekende “deuropening” in een rots. Na een tankstop en lunch in Vik, reden we verder oostwaarts. Na een korte fotostop bij de “Steenmannetjes” op de lavavlakte van Eldhraun, kwamen we bij het gletsjermeer Fjallsarlon. We moesten 10 minuutjes lopen vanaf de parkeerplaats naar het meer, waar we gedurende een half uurtje de verschillende ijsschotsen konden vastleggen, voordat we door een hagelbui terug moesten vluchten naar de busjes. Bij het gletsjermeer Jökulsárlón was het gelukkig alweer opgeklaard en hadden we zelfs blauwe lucht. We overnachtten in een hotel buiten Höfn, waar we na het eten een fotobespreking deden waar de helft van de deelnemers 2 foto’s voor had moeten inleveren. Erg leuk en leerzaam.

Dag 5

Nog voor het ontbijt reden we naar het vlakbij gelegen Diamond beach. Echter het weer was niet goed en er was geen zonsopgang te zien. Dus terug naar het hotel voor het ontbijt en de bagage. Omdat Diamond beach op de weg lag naar Vik zijn we er weer gestopt. Nu was het een stuk beter weer en konden we ons uitleven op de verschillende ijsbrokken die daar op het zwarte lavazand lagen. Next stop was de 2e poging bij het gletsjermeer Fjallsarlon, waar we nu wel nu wel zon en blauwe lucht hadden. Hier kregen we ook onze lunch.  Daarna gingen naar een volgende gletsjer, Svinafellsjokull. Om hier te komen moesten we ruim 20 minuten lopen, maar gelukkig bleef het weer mooi. Op de weg naar ons hotel in Vik, zouden we normaal gesproken ook nog een kloof bezoeken, maar door de sneeuw van de afgelopen tijd kon je eigenlijk niet dichtbij genoeg komen om mooie foto’s te maken, dus deze fotostop sloegen we over.

Dag 6

In Vik staat een bekend kerkje op een heuvel, dat ’s nachts verlicht wordt en in het blauwe uurtje voor zonsopgang mooi te fotograferen is. Dus we reden om 6:45 al naar het kerkje. Een uurtje later gingen we terug naar het vlakbij gelegen hotel voor het ontbijt. Na het ontbijt zijn we naar het strand van Vik gereden. Vanuit Vik reden we verder richting Reykjavik en stopten we bij de waterval  Kvernufoss. Het unieke van deze waterval is dat je er achter kan komen. Overigens een hele uitdaging want het spattende water van de waterval had een dikke ijslaag op de rotsen achtergelaten, gelukkig hadden we spikes onder onze schoenen. Ook de vele ijspegels waren een bron van inspiratie. Na een lunch vlakbij gingen we naar de Skogafoss waterval. Deze is veel bekender en trok veel toeristen.  Deze waterval is ook veel groter dan Kvernufoss, maar daardoor was het ook veel lastiger om een mooie compositie te maken. Op weg naar het hotel in Selfoss, zijn we nog naar de Kerid krater gegaan. Bij een krater denk ik aan een bergtop met een gat erin, dus was het heel vreemd om te zien dat het nauwelijks boven de rest van het landschap uitsteekt, maar juist een groot gat in de grond is, met op de bodem een meer. Helaas door alle sneeuw lastig te fotograferen.

Dag 7

Na het ontbijt deden we in het hotel in Selfoss de 2e fotobespreking. Hierna reden we naar ons eerste fotostop in Strandkirkja. Een kerkje aan de kust, maar vooral ook een mooie rotskust waarop vele zeehonden lagen.  Daarna gingen we naar de zwavelpoelen van Seltún (Krysuvík).  Een feest voor de ogen (en camera), maar wel een aanslag op je neus. Na de zwavelpoelen reden we langs een vervallen boerderij waar we een korte fotostop maakten voor wat urbex-achtige foto’s. Na lunch in Grindavik, reden we door naar Gunnuhver, waar ook zwavelpoelen liggen, maar met veel meer activiteit waardoor je regelmatig in een dikke stoomwolk stond. Iets verderop zijn de kliffen van Valahnúkamol, waar de golven van de Atlantische oceaan breken op zwarte rotsen.  Op weg naar ons laatste hotel in Keflavik, deden we nog even een korte fotostop vanuit de busjes (vanwege de regen) bij de vuurtoren van Gardur.

Dag 8

De dag van de terugreis. Omdat het vliegtuig om 7:40 zou vertrekken, zaten we om half vijf al aan het ontbijt. Om half 6 kwamen we aan op het vliegveld waar we eerst nog even moesten wachten met inchecken totdat Ron en Ilona terugkwamen van inleveren van de busjes bij het verhuurbedrijf. Er stonden lange rijen bij het inchecken, er gingen 6 of 7 vluchten tussen 7 en 8 uur, maar toch kwam iedereen op tijd aan boord en vertrokken we op tijd. Tegen het middaguur landden we weer op Schiphol, waar we wel lang moesten wachten voordat we van boord konden omdat de slurf een storing had. Nadat we de bagage hadden opgehaald ging iedereen weer zijn of haar eigen weg naar huis. Ik moest nog even wachten op Thomas en Marien die nog onderweg waren naar Schiphol, zodat ze niet in de dure parkeergarage hoefden en mij konden oppikken op de Kiss & Ride bij de vertrekhal.

Wat een mooie reis heb ik gehad, ondanks het wisselende weer, wat juist ook weer een uitdaging was en ook unieke foto’s heeft opgeleverd. Een reis die perfect georganiseerd is door Fotografie-reizen.nl. Ook de begeleiders Ron en Ilona hebben met hun kennis en humor, zeker bijgedragen aan het welslagen van de reis. Maar ook de deelnemers, vooraf allemaal onbekenden voor elkaar, werden in deze week een leuke groep, waarvan “ons” busje toch het gezelligste deel van was 😉.

Eindelijk is deze bucket list bestemming afgevinkt en hoewel ik nu al veel van Zuid-IJsland heb gezien, wil ik nog wel een keer terug op een moment dat er geen sneeuw ligt. Ik denk dat ik dan gewoon op eigen gelegenheid samen met Marien een weekje ga. Maar voorlopig moet ik het met de mooie herinneringen doen en kan ik nog steeds genieten van de vele foto’s die ik op mijn Instagram heb geplaatst en je ook in deze blog kan zien. En natuurlijk heb ik ook een fotoboek gemaakt. Dit fotoboek is gemaakt met sponsoring van Saal Digital, maar daarover heb ik een aparte artikel geschreven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *