‘Gratis’ Fotoboek?

Introductie

Via Facebook en andere social media kanalen komt er zo af en toe een advertentie van Saal Digital Nederland voorbij waarin een voucher twv 100 euro wordt aangeboden. Deze voucher kan je dan besteden om 1 van hun fotoproducten te testen. Achterdochtig als ik ben, heb ik eerst op Google naar ervaringen gezocht en die bleken vooral positief. Vaak zit er bij zo’n aanbieding een addertje onder het gras, zoals “te besteden bij een bestelling boven de xx euro”. Maar hierbij is dat niet het geval en omdat ik pas geleden naar IJsland ben geweest en daarvan een mooi fotoboek wilde gaan maken, leek het mij dit een mooie gelegenheid om op deze aanbieding in te  gaan.

Via de link in de advertentie moet je even je gegevens achterlaten en een dag later kreeg ik de voucher twv 100 euro in mijn mailbox. De voucher was alleen geldig om een Professional Line-fotoboek te laten maken en het enige nadeel is de houdbaarheidsdatum van een maand. Ook zijn de verzendkosten voor eigen rekening.

Ontwerpen

Met 100 euro kan je afhankelijk van de uitvoering, een fotoboek van ruim 40 pagina’s laten maken. Ik heb gekozen voor een liggend formaat van 21x30cm met een, exclusief bij Saal Digital, cover van een foto in acryl glas en verder in een wit lederlook uitvoering, incl. een opbergbox. Dit omdat ik in reviews gelezen had dat het acryl glas krasgevoelig is. Deze product details kan je overigens indien nodig later nog wijzigen.

Standaard zijn alle fotoboeken van Saal Digital voorzien van een platliggende binding (lay-flat), waardoor ook foto’s zonder onderbreking over 2 pagina’s mooi getoond kunnen worden. Doordat ik erg veel foto’s gemaakt had in IJsland, bleek kwam ik uiteindelijk uit op 68 pagina’s (al had ik er ook wel 80 kunnen vullen), waardoor de prijs van het fotoalbum boven de 100 euro uit kwam. Geen probleem natuurlijk, want ik had sowieso wel een fotoalbum gemaakt en dan was ik zonder deze aanbieding vele malen duurder uit geweest.

Eigenlijk heb ik “maar” 64 pagina’s met foto’s, want omdat de fotoboeken van Saal Digital zonder schutbladen worden geleverd, wordt de eerste en laatste pagina op de cover gelijmd. Het is dus mooier om deze pagina’s leeg te laten. Je hebt daardoor wel 4 extra pagina’s nodig, waarvan ik 2 pagina’s heb gebruikt voor een extra titelblad en een extra stukje tekst. Dat het eerste en laatste blad gelijmd worden, wordt in de design software wel vermeld, maar zit een beetje verstopt onder een klein “i”-tje. Gelukkig had ik dit al gelezen in diverse andere reviews. En inderdaad zie je duidelijk dat deze bladen gelijmd zijn, vooral omdat de randen dikker zijn door de omslag van de lederlook afwerking. Het is dus mooier om deze pagina’s leeg te laten, maar wil je desondanks toch een foto plaatsen, houd dan rekening met een ruime marge van plm. 1 cm, zodat de foto niet over de verhoogde rand valt.

Ik heb het fotoboek zoals aanbevolen, in de gratis te downloaden design software gemaakt. Als je wel eens vaker met dergelijke software gewerkt hebt, is het erg intuïtief en heb je snel je eerste pagina’s gevuld. Het grootste probleem is natuurlijk altijd om eerst de mooiste foto’s uit te zoeken. Heb je dat eenmaal gedaan en staan alle foto’s in 1 mapje, dan is het een kwestie van slepen en aangeven waar en hoe de foto op een pagina moet komen. Je kan dit geheel handmatig doen, maar je kan er ook voor kiezen om dat automatisch te doen en 1 van de vele templates te gebruiken. Ik heb het meeste handmatig gedaan, maar ook wel eens een template gebruikt. Behalve foto’s kan je ook teksten (en andere grafische objecten zoals kader en clipart) toevoegen. Ik heb sporadisch van tekst gebruik gemaakt, eigenlijk alleen om de locatie van de foto’s aan te geven en om achterin wat extra informatie over de reis te vermelden. Voor de rest heb ik de lay-out heel basic gehouden, slechts variatie in meerdere kleine of 1 grote foto op 1 pagina, en af en toe een foto als spread over 2 pagina’s.

Wat ik een nadeel van de templates vind, is dat deze altijd op de 2 actieve pagina’s tegelijkertijd werken, je kan, voor zover ik weet, geen template gebruiken op alleen de linker of rechter pagina. Ook heb je geen invloed op de volgorde waarin de foto’s geplaatst worden met een template. Zo kan het voorkomen dat een staande foto in een liggend afbeelding vak geplaatst wordt en andersom. Gelukkig kan je wel 2 afbeeldingen selecteren en deze eenvoudig van plaats laten verwisselen.

Bestel proces

Ben je tevreden over het ontwerp van je fotoboek, dan is het tijd om te gaan bestellen. Na een laatste controle voeg ik mijn ontwerp toe aan het winkelwagentje en heb mijn NAW gegevens ingevuld. Op de betaalpagina zie dat de standaard verzendkosten 4,99 euro zijn, met een optie van 16,99 voor een Express verzending. Geen idee wat hier het voordeel van is.

Nadat ik mijn voucher code had ingegeven, zag ik dat deze nog maar 90 euro waard was, ergens wel  logisch omdat er al een algemene korting van 10 euro op dit type fotoboek gold. Toen kwam echter mijn grootste verbazing, bij een, op het oog (een .NL domein), Nederlandse webwinkel is er geen mogelijkheid om met IDEAL te betalen! Alleen Creditcards en PayPal worden ondersteund. Ik heb nog even gezocht, maar deze informatie kan ik nergens terugvinden op de website. Gelukkig heb ik een creditcard, dus kon ik verder met het bestelproces. Volgens de informatie moet het fotoboek binnen 2 dagen verzendklaar zijn en wordt de bezorging verwacht over 7 dagen.

Vervolgens start de upload, hoe snel dit gaat is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je product en je internetsnelheid, bij mij was het binnen 5 minuten gedaan. Na de ontvangst was bevestigd kon ik de software sluiten en 10 minuten later kreeg ik een bevestigingsmail. Hierin staat ook een link naar de Orderstatus pagina.

Twee dagen later kreeg ik 2 mailtjes, 1 met de factuur en 1 met de melding dat de bestelling aan de koerier was aangeboden, echter zonder Track & Trace informatie. Deze is echter wel terug te vinden op de Orderstatus pagina. Nu was het geduldig het wachten totdat mijn fotoboek bezorgd zou worden. Toen eenmaal het pakketje in het sorteercentrum in Nederland was aangekomen, kreeg ik van DHL een mailtje met de verwachte aflevertijd en een Track & Trace link. Uiteindelijk werd het boek op vrijdag afgeleverd, toch een stuk sneller dan de verwachte 7 dagen.

Resultaat

Het fotoboek werd geleverd in een stevige kartonnen doos. Het fotoboek zat veilig in de opbergbox en deze was verder nog beschermd met een zachte folie. Bij het bekijken van het fotoboek viel meteen op dat er een grote sticker op de voorkant zat, met de waarschuwing dat er nog een beschermende folie op het Acryl glas zit die je voorzichtig moet verwijderen. Dit alles resulteerde wel in een onbeschadigd geleverd boek.

Bij het bekijken van het fotoboek valt meteen de kwaliteit van het boek op. Er zijn mooie en stevige materialen gebruikt. Ook de foto op Arcyl glas geeft een extra dimensie aan het fotoboek. De foto’s heb ik op glanzend fotopapier laten afdrukken en dat bleek een goede keuze, de kleuren komen echt goed tot hun recht. Alleen bij de Noorderlicht foto’s, die zijn uiteraard donker, moet je wel een beetje goed manoeuvreren om spiegeling in de foto’s te vermijden. Ben dus eigenlijk wel nieuwsgierig hoe de foto’s er uit zien op de andere papiersoorten. Misschien toch maar eens van een paar foto’s losse test afdrukken laten maken.

Afgelopen weekeinde heb ik het fotoboek ook aan een aantal familieleden laten zien. Ook hun reacties waren erg positief, niet alleen op mijn foto’s, maar zeker over de kwaliteit van het fotoboek.

Mijn conclusie is dan ook, dat hoewel je ook mooie fotoboeken elders kan laten maken voor een iets lager bedrag, het Professional Line fotoboek zeker de moeite waard is om je fotografische herinneringen in vast te leggen. Zeker als je van te voren rekening houdt met de paar genoemde kleine nadelen, zoals geen schutbladen en geen IDEAL. Informatie die misschien wat duidelijke op de website vermeld kan worden.

* Hoewel ik een voucher van €100 ontving voor het uittesten van dit fotoboek, heb ik uiteindelijk een groot deel zelf betaald. Je mag er dan ook er van uit gaan dat dit mijn eerlijke mening is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *